Programările se fac la telefon:
0799.816.177

Program: luni-vineri 9:00 - 20:00
sâmbătă 9:00 - 16:00

Ozonoterapia

Oxigenul care ne poate salva viața

Există o seamă de proceduri terapeutice folosite de cei bogați ai lumii, în clinicile lor. Una dintre acestea este cu siguranță și ozonoterapia.

Deși este deja acceptată în majoritatea țărilor lumii, doar puțini au acces la ea, atât pentru prețurile mari care se practică în general, dar mai ales din cauza necunoașterii beneficiilor uriașe pe care le poate avea pentru sănătatea omului.

Astăzi, ozonoterapia, secretul longevității reginei Elisabeta a II-a, a frumuseții și sănătății vedetelor de la Holywood, a unor sportivi ca Barichello și Zidane, este la îndemâna dumneavoastră la un preț mai mult decât accesibil prin centrul nostru de medicină alternativă.

Ce este ozonul și ce
rol joacă în corp

Ozonul este format din trei atomi de oxygen în loc de doi, așa cum are oxigenul obișnuit din aer. Un studiu din 1980 realizat de F. Sweet și colaboratorii și publicat în revista Science a furnizat dovezi că ozonul a suprimat in vitro proliferarea celulelor neoplasmatice cu 90% rată de succes.


În 2003, savanții de la Institutul Scripps din California au descoperit că în procesul reacției imunitare la infecții, organismul fabrică ozon, cu ajutorul căruia sunt distruși agenții patogeni din organism.
Ce este terapia cu ozon?

Practic, oxigenul medical pur este trecut printr-un aparat care îi schimbă structura moleculară formată din doi atomi într-una din trei atomi: acesta este ozonul, un compus instabil cu proprietăți curative uriașe, pe care hemoglobina din sânge abia așteaptă să îl preia și să îl transporte la celulele organismului bolnav sau obosit. Mai ales în cazul unor infecții sistemice, aceste celule sunt „însetate” de oxigen.

Pe lângă faptul că celulele canceroase și agenții patogeni prosperă într-un mediu anaerob, iar oxigenul le inhibă activitatea, efectul – dovedit clinic – de stimulare a imunității și refacere a întregului organism este uimitor.


Introdus în organism în doze mici, ozonul are efect de stimulare a imunității, iar în doze mari are efect imunosupresor, ceea ce este foarte util în boli autoimune precum artrita reumatoidă, lupusul eritematos, psoriazisul.
Istoria ozonului în
aplicații medicale

În 1840, chimistul german Christian Friedrich Schonbein descoperea ozonul, iar în anii 1880, în America apăreau primele lucrări medicale care îi atestau eficacitatea terapeutică.


Primul inventator al unui aparat generator de ozon a fost geniul fizicii Nicola Tesla, inventator american de origine sârbă. Iar într-o carte pe nedrept uitată, publicată în 1929 sub titlul Ozonul și acțiunile sale terapeutice (Ozone and Its Therapeutic Actions), șefii principalelor instituții medicale din SUA enumerau 114 afecțiuni și boli în care ozonul își dovedise eficacitatea terapeutică.


În deceniile următoare, Germania a preluat conducerea în domeniul ozonoterapiei. Azi sunt aproximativ 11.000 de medici înregistrați ca practicanți ai ozonoterapiei în această țară.
Cum funcționează?

Una dintre cauzele fundamentale ale tuturor bolilor degenerative, de la diabet la boli cardivasculare și chiar cancer, este scăderea nivelului de producție al energiei celulare de către mitocondrii. S-a descoperit că ozonul remediază această problemă.

Terapia cu ozon stimulează absorbția oxigenului prin stimularea difosfogliceratului. Această enzimă ajută la eliberarea oxigenului din molecula de hemoglobină, astfel încât acesta să poată fi utilizat în celule. Când celulele primesc nivelul optim de oxigen și funcționează adecvat, ajută la prevenirea sau combaterea bolilor.

Efect imunomodulator

Explicația pentru care ozonul este un imunomodulator atât de bun – fie calmează, fie stimulează sistemul imunitar – stă în acțiunea sa unică asupra membranei leucocitelor, pe care ozonul le stimulează să producă cytokine, molecule-semnal pentru sistemul imunitar.

Detoxifiere

Ozonul curăță organismul prin oxidarea (neutralizarea) toxinelor și facilitarea procesului de detoxifiere din rinichi și ficat. Ozonul poate fi foarte benefic în sprijinirea funcționării ficatului și are o contribuție importantă la normalizarea parametrilor din analizele referitoare la funcționarea acestui organ.

Efect antioxidant

Mulți dintre cei care suferă de boli cronice au o deficiență în sistemul de apărare antioxidativ. Terapia cu ozon crește capacitatea de protecție antioxidativă a organismului mult mai mult decât administrarea zilnică de vitamina C. Aceasta se datorează creșterii nivelului de sisteme enzimatice antioxidante din organism, ceea ce ajută la o scădere și echilibrare a nivelurilor oxidative, rezultatul final fiind restaurarea stării de sănătate.

Îmbunătățirea circulației

Ozonul îmbunătățește circulația prin creșterea abilității sângelui de a curge. Aceasta se produce prin abilitarea mai multor particule de hemoglobină din sânge – purtătoare de oxigen – de a ajunge în capilare, unde celulele pot primi mai mult oxigen. Cercetările medicale au descoperit că multe afecțiuni inflamatorii cronice sunt asociate cu o circulație proastă a sângelui și a oxigenului.
Bolile în care terapia cu ozon și-a dovedit eficiența

Ozonoterapia furnizează soluții pentru cei care nu mai pot apela la soluțiile din medicina clasică.

Fie că e vorba de femei gravide, persoane alergice sau cu rezistență la antibiotice. De asemenea, efectele terapeutice sunt adesea mai bune și mai rapide, fără riscul apariției rezistenței organismului sau microbilor la tratament.
Lista afecțiunilor care pot beneficia de acest tip de terapie – aplicată în mod unic sau în combinație cu terapii din medicina clasică (pe care le potențează) – este incredibil de lungă, iar rezultatele merg de la îmbunătățirea calității vieții pacientului și până la vindecare totală (în cazul infecțiilor).

Terapia durerii

dureri de articulații, dureri musculare, artroze, discopatii, hernia de disc, inflamații

Boli reumatologice, inclusiv de origine autoimună

artrită reumatoidă, sindrom Sjorgen, lupus, sclerodermie

Probleme dermato-cosmetice

escare de decubit, acnee, micoze, herpes, eczeme, riduri, celulită, vergeturi, varice, răni postoperatorii, negi, psoriazis, fistule, arsuri, picior diabetic,

Patologii cutanate

arsuri, arterite cu necroze cutanate, plăgi infectate, dermatite, acnee, micoze, candidoze, herpes, zona zoster

Boli infecțioase virale

HIV, hepatita B și C, infecții herpetice

Boli metabolice

reducerea la jumătate a dozei de insulină necesare în diabetul de tip 2, scăderea nivelului colesterolului și glicemiei, vindecarea ulcerelor periferice de origine diabetică, remineralizarea oaselor în osteoporoza postmenopauzală

Boli oncologice

ozonoterapia dublează eficiența chimioterapiei, făcând posibilă reducerea dozei acestor medicamente toxice și greu de suportat pentru organism; în cazurile incipiente de oncogeneză, ozonul injectat în tumoare, asociat cu ozonizarea sângelui sau perfuzii cu ser fiziologic ozonizat poate conduce la resorbția totală a tumorii; Creste rezistența organismului si in special a ficatului si rinichilor fata de citostatice, reduce oxidarea excesiva tipica neoplaziilor si sporește puterea sistemului imun de a lupta cu celulele canceroase.

Boli infecțioase bacteriene

infecții cu stafilococ auriu (rezistent sau nu la antibiotic), proctită, colită

Micoze

candidoză vaginală / sistemică

Parazitoze

Risc de infecție intrauterină este prevenit cu succes prin aplicarea terapiei cu ozon în primele stadii ale sarcinii

Probleme ortopedice

necroză aseptică de cap femural, hernii de disc, sindrom de tunel carpian

Boli gastroenterologice

gastrită, ulcer gastric cu Helicobacter pylori, colita, proctita, rectocolită hemoragică, boala Crohn

Boli cardiovasculare

arteriopatie obliterantă, stenoze vasculare, micro- și macroangiopatie diabetică, previne ateroscleroza, cardiopatia ischemică cronică și hipertensiunea arterială, arteritele, flebitele, scade colesterolul si glicemia ameliorează circulația periferica capilara, vene dilatate

Boli neurologice

scleroză multiplă, boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroză laterală amiotrofică, pareze, sechele ale atacurilor vasculare cerebrale

Boli neurodegenerative

Azheimer, Parkinson, scleroză multiplă, recuperare după accident vascular cerebral

Boli ale aparatului genital

vaginite și vulvite cronice, precum și a candidozei vaginale cronice

Proceduri

Autohemoterapie majoră

Ce ar putea avea în comun fosta vedetă Playboy Pamela Anderson și Athony Kiedis, solistul trupei rock Red Hot Chilli Peppers? Ei bine, hepatita C. Și faptul că amândoi au apelat, cu rezultate foarte bune, la perfuzii cu 150 ml din propriul sânge, ozonizat și reintrodus în mod aseptic în venă. Procedura se numește autohemoterapie majoră. Printre altele, ozonul stimulează și producția naturală de interferon a organismului.


Întors în sistemul circulator al pacientului, sângele ozonificat ajunge rapid în toate țesuturile. Astfel, beneficiile vor fi nu doar locale (efect antiviral, oxigenare, fluiditate crescută a celulelor roșii), ci și sistemice.


Autohemoterapia mare se aplică în tratamentul anumitor afecțiuni, printre care se numără infecții virale acute și cronice (hepatită), anumite tipuri de carcinom, tulburări circulatorii (datorate diabetului sau arteriosclerozei) și hiperlipidemia. Ca terapie complementară la terapia farmacologică a osteoporozei postmenopauzale, această tehnică îmbunătățește remineralizarea oaselor.

Insuflări rectale

Insuflarea de oxigen simplu (O2) prin rect se folosește deja de ani de zile, datorită faptului că oxigenul se absoarbe foarte repede prin pereții colonului, ceea ce este valabil și în privința ozonului (O3). În clinicile internaționale se fac în mod regulat insuflări rectale cu ozon.


S-a constatat că în bolile inflamatorii ale intestinelor, ozonul contribuie la vindecare și reface echilibrul florei intestinale deranjat de germenii patogeni.


Se tratează astfel fistulele, colita ulcerativă, infecțiile intestinale asociate SIDA.


Avantajele insuflațiilor față de alte metode de terapie cu ozon sunt următoarele:

- se pot face și acasă, fără supraveghere medicală
- oxigenul se absoarbe foarte ușor prin mucoasa intestinală
- are efecte locale, dar și sistemice
- efect imunomodulator (60% din sistemul imunitar se găsește în intestin)
- procedura e mai puțin costisitoare și mai ușor de aplicat decât autohemoterapia mare, iar eficiența este aproape aceeași (92% din nivelul de eficiență al autohemoterapiei mari)

Autohemoterapia minoră

Presupune extragerea a 10 ml de sânge din vena pacientului, amestecarea acestuia cu ozon și apoi injectarea sa intramusculară. Indicațiile terapeutice includ astmul, acneea, anumite alergii și anumite tipuri de carcinom.

Injecții intramusculare

Până la 10 ml de ozon pur se injectează în mușchiul fesier mare sau în mușchiul deltoid. Combinat cu autohemoterapia mare, acest tratament este folosit ca terapie adjuvantă în combaterea cancerului.

Câte proceduri se fac pentru o cură completă?

În principal, se recomandă 10 proceduri, în ritmul de două-trei ședințe pe săptămână. Un astfel de ciclu de tratament poate dura trei-cinci săptămâni.

În majoritatea bolilor cronice, se recomandă cel puțin două astfel de cicluri pe an. Cele mai multe proceduri durează doar 10 minute. Sauna, împachetarea cu pungi siliconate în care se introduce ozon sau perfuzia cu ser fiziologic ozonat pot dura până la 40 de minute.

Efecte adverse

Cele mai obișnuite efectele adverse ale terapiei cu ozon sunt următoarele:


Inhalarea accidentală le produce celor sensibili usturimi ale ochilor, tuse, greață sau chiar vărsături și dureri de ca ușoare – toate remediabile prin administrarea imediată de vitamina C intravenos

Insuflările rectale pot da crampe și balonări ușoare care trec foarte repede.

Uneori pacienții pot avea a reacție de tip Herxheimer, care de fapt nu este un efect advers, ci face parte din procesul de vindecare: ușoare simptome de gripă, semn că sistemul imunitar s-a pus pe treabă; la fel, în cazul împachetărilor cu pungi vidate în care se introduce ozon, este posibil ca mai întâi să apară o înrăutățire aparentă a rănii, deoarece se accelerează procesul de detoxifiere locală.

Contraindicații

Nu toate tipurile de procedură sunt indicate în sarcină, dar se pot face insuflații rectale și unele aplicații locale.


De asemenea, ozonoterapia este contraindicată în hipertiroidie, hipertensiune arterială severă necontrolată, infarct miocardic recent și deficit de G6PDH, o enzimă prin care acționează ozonul în organism.

Siguranță

Protocoalele terapiei sunt stabilite de organizațiile

internaționale de ozonoterapie. Materialul administrat constă întotdeauna într-un amestec de ozon și oxigen cu concentrații de ozon admise între 1-100 μg/ml, furnizat de către aparatele generatoare de ozon dotate cu sisteme computerizate de control. Ozonul este produs din oxigen medical, stocat în butelii de oxigen standard. Concentrația și cantitatea administrată se aleg conform protocoalelor internaționale, ca și calea de administrare.

Ozonul nu poate produce embolie la injectarea

în ritm lent în venă, deoarece, spre deosebire de aer, care este compus mai ales din nitrogen, ozonul se dizolvă și difuzează foarte rapid în sânge. Chiar și așa, tehnicile de injectare a ozonului au fost perfecționate astfel încât în prezent există dispozitive de unică folosință prin care ozonul să fie mai întâit dizolvat într-o doză mai mică sau mai mare de sânge extras sub vid de la pacient, care apoi este reinjectat în mod aseptic prin același orificiu în vena pacientului.